lørdag 1. februar 2014

Gran Canaria

Folk elsker å hate Gran Canaria. Nærmere definisjonen Syden enn Gran Canaria kommer du ikke, og skal du slikke sol i Europa** på vinterhalvåret er det definitivt det mest solsikre valget. Turister flest nyter enkle dager med sol og bad, halvgrei mat, billig øl og harryhandling...men Gran Canaria har så mye mer og by på for den som ønsker det.




**Så ligger vel strengt tatt ikke Gran Canaria i Europa geografisk sett, men siden det er en øy tilhørende det europeiske landet Spania, later vi som akkurat nå...




Etter og ha bodd noen år på Gran Canaria kjenner vi øya ganske godt. Det er derfor behagelig og reise dit på ferie. For vi vet hvor sola skinner, hvor vi får servert god mat, hva som er verdt og se og ikke minst hvor en bør shoppe.



Hovedmålet med et opphold på Gran Canaria er gjerne sol og varme. Da kan det være greit og vite at Gran Canaria har fire klimasoner. Så mens det er sol og 20 pluss i sør, kan det være 12 grader og regn i nord. På sommeren er forskjellene mindre, men når man reiser i vinterhalvåret er det spesielt viktig å være obs på hvor en reiser.

Arguineguin, Puerto Rico, Amadores og Puerto Mogan er de mest solsikre valgene. Maspalomas, Meloneras, Playa del Ingles og Bahia Feliz er kjent for å være vindfulle. Så dit reiser vi aldri på vinteren. Og i hovedstaden Las Palmas er det gjerne både vindfullt og kaldt på vinteren, så dit holder det med en dagstur. 

Holder man seg til stedene Arguineguin og sørover har man stort sett sol og badevær året rundt. Det hender selvsagt det kommer noen dager med litt regn og overskyet. Man er aldri sikret fint vær på vinteren, og det er alltid lurt og ha med langbukser og jakke, for det er kjølig på kveldene.



Hvis man er glad i Shopping er det gode muligheter for dette på Gran Canaria. I Vecindario ligger Atlantico shopping senter. Et passe stort senter som har både Zara, Mango og flere andre kjente merkebutikker. Her er også en stor matbutikk hvor man får tak i det meste. Tar man turen litt lengre nord, nærmere bestemt til Hovedstaden Las Palmas er mulighetene mange. 

Rett før man kjører inn i selve byen ligger to store kjøpesenter; Outletsenteret Las Terrazas og det store senteret El Mirador hvor du finner Primark, H&M, Zara og mange mer. Prisene er en god del lavere enn i Norge, spesielt på de spanske merkebutikkene. Så her er det en del og spare.

 Hvis man tar turen helt inn til Las Palmas er det fantastisk og vandre rundt i den brosteinsbelagte gamlebyen. Nydelig arkitektur, museer, tapasrestauranter, restauranter og mye mer. I hovedgaten finner man merkebutikker, men hvis man beveger seg opp i sidegatene finner man de ordentlige godbitene. Det er også flere store kjøpesenter inne i Las Palmas. Las Palmas bør besøkes når man er på Gran Canaria. En ordentlig europeisk halvstor by midt på den lille turistifiserte øya.



Det er mange dårlige og halvgreie restauranter på Gran Canaria, men det er også noen ordentlige perler for de som ønsker en ordentlig god matopplevelse. På toppen over våre favoritter ligger den eksotiske restauranten Samsara i Meloneras. Hit tar du ikke ungene med. Her ordner man barnevakt for noen timer ekstra, for her ønsker du å bruke en hel kveld. Moderne asiatiskinspirert mat delikat presentert i en avslappende atmosfære. Konseptet er å dele. Rettene er så store at det er meningen minst to stykker deler en rett. Dette er en populær restaurant, og bord må bestilles, gjerne en uke i forveien. Og man tropper ikke opp her i badeshorts.



Er du glad i italiensk mat må du ta turen til Grand Italia i Meloneras. Pizza, pasta eller kjøtt...alt smaker like himmelsk. For asiatisk lunsj eller middag kan Fusion restaurant & loungebar i Arguineguin anbefales. Og ønsker man indisk er MemSaab på Anfi del Mar et greit valg. 

For den perfekte stekte biffen besøker man Restaurant 222ºSW Bar & Grill på toppen av det nye Radisson-anlegget i Arguineguin/Patalavaca rett ved Anfi Del Mar. Er du på Amadores er også Amadores Beach Club et godt valg. 





Strender finnes det mange av. Vi trives best på Amadores-stranden. Her er klart og rent badevann, mange rene toaletter og nok av spisesteder og velge mellom. Her er også en stor lekeplass, og godt av parkeringsplasser. 

Anfi-stranden er også et greit valg, og det er her du finner de hviteste og mykeste sandkornene. Men her kan det være vanskelig å finne både parkering og toalett på travle dager. Travlest er det i helgene og på helligdager når spanjolene selv trekker mot stranden. 


     Foto: Startour
Så hva gjør man med barn på Gran Canaria? Dersom barna ønsker å dra i badeland finnes det to stykker på øya. Aqualand i Maspalomas og Lago i Taurito. Vi foretrekker den siste, som fyller bassengene sine med sjøvann. Her skinner sola mer, og vannet er varmere. Besøker bare denne på vinteren. Det er også den desidert billigste. Mens en familie på 2 voksne og 2 barn må ut med nesten 600 kr for å komme inn i Aqualand, krever de under 300 i Taurito. 






Det er nok av andre ting og finne på for barn dersom man blir lei av sol og bad. I Puerto Rico finner man en nyåpnet Angry Birds-aktivitetspark, I Maspalomas ligger Holiday World, hvor man kan kjøre karuseller på kveldstid, og teknisk museum i Las Palmas er alltid et sikkert stikk.

 For litt større barn finnes utendørs Go Cart-bane i Bahia Feliz og innendørs bane på kjøpesenteret Las Terrazas. Store flotte lekeplasser finner man flere steder, men vi anbefaler spesielt Maspalomas og Las Palmas.




Og for de voksne er det også nok å finne på.Det er mange fine turstier og godt tilrettelagt for fjellvandring om man liker slikt. Ønsker man og se litt mer av øya anbefales leiebil. Ta en tur opp i fjellene. Kjenn duften av mandelblomsten som blomstrer om du treffer riktig tidspunkt, og nyt ekte kanarisk tapas på en avsidesliggende restaurant hvor ingen snakker Engelsk. 

Besøk Canarias svar på trollstigen, hopp i fallskjerm eller vandre en tur ut i Maspalomas' ørken hvor du risikerer å treffe på opptil flere nudister.For ørkenen munner nemlig ut i øyas mest populære nudiststrand.

Gran Canaria har det meste. Det er stort sett bare fantasien som setter begrensninger.














2 kommentarer:

Legg gjerne igjen et ord eller to så vi vet at du har vært her!